dimecres, 4 de setembre del 2013

Aquells trens. Aquests trens. Quins trens?

El passat dilluns dia 2 de setembre el Punt de Lectura va acollir l'Associació d'amics del ferrocarril de Valls i l'Alt Camp. Ens van oferir una xerrada que va complementar l'exposició sobre el ferrocarril que aquest passat més d'agost va tenir lloc a Cal Cadernal.
Vam fer un recorregut des dels inicis de la màquina de vapor i els avenços que va suposar en el transport, sobretot de mercaderies: matèries primeres per a la industria, distribució dels seus productes, els articles de l'agricultura del país, etc. Alhora també va generar una gran demanda per fer front a la construcció de màquines, vagons, rails, etc. Tot això va dinamitzar el mercat i es van crear grans empreses i bancs tot consolidant el sistema capitalista. Aquesta evolució va ser possible gràcies a la construcció de la xarxa ferroviària, la qual unia ciutats puntals del comerç. En mig d'aquest procés situem la creació de la línia ferroviària Vilanova-Sant Vicenç-Valls-Picamoixons, en la qual es troba l'emplaçament del nostre municipi. Fa 130 anys que el ferrocarril va arribar a Salomó.
El tren va contribuir a dinamitzar les activitats econòmiques del poble: es transportaven bocois de vi, garrofes i bobines de roba de la fàbrica. També va facilitar el trasllat de passatgers. Valls es va convertir en un centre molt important per Salomó gràcies al contacte a través del ferrocarril. Durant molts anys, la major part del jovent anava a fer els estudis superiors a l'institut de Valls.
Poc a poc, però, els nous criteris de gestió de RENFE van fer que els combois de passatgers fossin cada cop menors. En canvi, en l'actualitat hi ha un intens tràfic de trens de mercaderies amunt i avall en horari nocturn. Vagons i vagons de contenidors passen per Salomó en direcció a Barcelona, sobretot al port, per a ser embarcats per a l'exportació. Seria desitjable que es recuperés el tren com a un servei als ciutadans i contribuís al trasllat dels passatgers com havia estat en un principi.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada