diumenge, 11 d’agost del 2024

El Punt de Lectura surt a la fresca amb una MOSTRA DE GLOSA


L'agost és un mes calorós i després de sopar ens agrada refrescar-nos. El Punt de Lectura segueix les tradicions i un any més ha sortit a la fresca per  oferir una Mostra de Glosa dels Països Catalans. 

La curiositat dels salomonencs es posava de manifest els dies anteriors a l'acte, i és que en les nostres contrades no és costum glosar.

Glosar forma part de la cultura popular oral catalana i consisteix en improvisar versos rimats sobre una melodia determinada. Les cançons improvisades són composicions poètiques, normalment quartetes de set síl·labes.  N'hi ha de diferents segons el lloc on es canten: garrotins, nyacres, corrandes, jotes, albades...

Arribat el dilluns 6 d'agost amb una tarda xafogosa com pertoca per l'època ens hem disposat a fer els preparatius i deixar la Plaça de Cal Cadernal guarnida, il·luminada i amb els seients preparats per a tothom. No ens hem descuidat omplir la nevera  perquè sempre és més agradable gaudir d'un espectacle amb una beguda a la ma, i aquesta vegada una beguda local feta amb fruites de proximitat.

S'acosta l'hora de començar i els glosadors es van preparant mentre els músics posen a punt els instruments. 

S'inicia la vetllada i l'Olga Prat que exerceix de Ponicana ens fa cinc cèntims de les proves que anirà plantejant a la Laia Pedrol, a l 'Immaculada Ripollès i a l'Alexandre Nebot que són els glosadors. El Toni Bailach és el músic així com la Laia que juga a dues bandes.

Tot seguit s'inicia l 'improvisació donant resposta a les peticions de la Ponicana que  convida al públic a participar en les propostes pels glosadors. Hem jugat amb amb la nostra llengua, el català donant valor al vocabulari local i refermant la cultura popular.

Un any més hem gaudit d'una gran nit .